Partneři

Mlýn Havlíčkův Brod

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

Děkuji české firmě Mlýn Havlíčkův Brod za podporu a spolupráci. Velice si vážím všech českých výrobců, kteří vyrábí kvalitní české produkty a jejichž filozofií je věnovat maximální péči kvalitním surovinám a přísnému dodržování výrobních postupů.

 

Začátky existence mlýna v Havlíčkově Brodě lze odhadnout řádově na 200-300 let zpět. Z modernější historie mlýna lze usuzovat na založení mlýna v podstatě již v dnešním půdoryse na roky cca 1750-1753.

V roce 1873 byl dle zachovaných dokladů mlýn tehdejším majitelem Izákem Rothem přebudován z vodního mlýna na mlýn parní a rozšířen. Po Izáku Rothovi převzal firmu jeho potomek, Bedřich Roth, který ji provozoval až do 30. let, kdy mlýn koupili společníci Karel Valenta a Jaroslav Procházka. Těm mlýn patřil až do znárodnění v roce 1948. Firma se tehdy jmenovala „Valenta, Procházka a spol.“. Noví majitelé výrazně rozvinuli výrobní i obchodní činnost a těsně před válkou, v roce 1939, provedli kompletní rekonstrukci mlýna včetně přechodu na moderní technologii. Mlýnská budova byla tehdy zvýšena o 1 patro na současnou výšku.

Po znárodnění v roce 1948 prodělal mlýn řadu organizačních změn pod nejrůznějšími názvy. Podstatná je však rekonstrukce provedená v letech 1960-1962. Mlýn byl vybaven další moderní technologií, zrušena byla výroba žitné mouky a výrazně posílena kapacita výroby pšeničné mouky, která je do dnešního dne hlavním výrobkem mlýna.

Na základě privatizačního projektu a restitučních dekretů byl mlýn v roce 1994 odkoupen nástupci bývalých majitelů a byla založena firma Mlýn Havlíčkův Brod, spol. s r.o., která mlýn provozuje dodnes.

 

Výrobní filozofií je zásada věnovat maximální péči nákupu kvalitní suroviny a přísnému dodržování výrobních postupů spojené s udržováním maximální možné hygieny výroby. Obchodní strategií je bezchybné dodávání kvalitní značkové mouky obchodním partnerům. K dosažení těchto cílů byly uskutečněny solidní investice do výrobního zařízení, laboratoře a autodopravy.

Mlýn Havlíčkův Brod má certifikován systém kritických bodů ve výrobě a produkuje výrobky dle ISO 9001.

Všechny suroviny i výrobky jsou důsledně několikastupňově kontrolovány v dobře vybavené laboratoři. Výsledkem jsou kvalitní mouky, které jsou dodávány prakticky bez reklamací náročným zákazníkům, včetně významných obchodních řetězců. Použití produktů z Mlýna Havlíčkův Brod je široké. Zahrnuje širokou škálu pekařských, těstárenských a jiných potravinářských výrobků. Spotřebitelsky balené mouky jsou oceněny značkou KLASA.

Používám mouky Mlýna Havlíčkův Brod již dlouhou dobu, a mohu je vřele doporučit, protože na kvalitnější mouky jsem zatím na trhu nenarazila.

A malý tip na závěr. Pan ředitel Valenta mi sdělil velice logickou, ale někdy opomíjenou skutečnost, že i mouka, aby dobře pracovala a při pečení kvásek dobře vyšel, musí mít svou teplotu, nejlépe pokojovou. Nízká, nebo naopak hodně vysoká teplota způsobí to, že vám mouka nevyběhne, nebo těsto nebude podle vašich představ. Takže pozor na to!

 

Mlýn Havlíčkův Brod spol. s r.o.
Na Valech 137
580 40 Havlíčkův Brod

http://www.mlynhb.cz

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

tel.: 569 433 505
fax: 569 425 378

 

 

Kontakty

NAKLADATEL KUCHAŘKY

VENDY PRODUCTION s.r.o.
Za Rybníčkem 481, Strančice, 251 63
IČ: 04971647
DIČ: CZ04971647

 

Bankovní spojení: 4222987339/0800 Česká spořitelna

KUCHAŘKA, AUTORKA KNIHY A BLOGU

Vendula Špetlíková