Blog

Previous Next

Tip na výlet – rozšíření expozice děčínského zámku, aneb gastronomicko-zahradnický zážitek

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

Tento týden jsem spolu s novináři měla příležitost se mimo jiné podívat na zámek Děčín a do jeho okolí. Protože tahle cesta Českým středohořím, jejíž většinu jedete podél Labe krásným údolím obklopeni skálami a zelení, patří k nejkrásnějším u nás, rozhodla jsem se přidat tento tip na víkendový výlet s rodinou.

Zámek Děčín a jeho současná podoba je dílem hraběcího rodu Thun-Hohenstein, který držel děčínské panství v letech 1628–1932. Thunové pocházeli původně z jižních Tyrol a postupně se vypracovali mezi přední šlechtické rody habsburské monarchie.

Již několik let správa děčínského zámku úspěšně obnovuje historickou podobu zámeckých interiérů, které značně utrpěly v dobách, kdy celý objekt sloužil jako kasárna. Během prohlídky zámku vám tyto historické, zajímavé a poutavé informace z naší nedávné historie sdělí i František Šuman, kurátor expozice zámku Děčín.

Vedle krásných obrazů a několika vybavených pokojů vás určitě zaujme i úžasná vyhlídka ze zámecké věže, úchvatné lustry nebo i třeba obrazy chrtů původních majitelů zámku.

Zámek obklopují rovněž překrásné zahrady. Nejcennější z nich, barokní Růžová zahrada, vznikla na konci 17. století společně s vedlejší Dlouhou jízdou. Na konci 19. století zde bylo založeno proslulé rosarium, jedno z největších v celé monarchii.

Na jižní straně se nacházejí terasové zahrady, na kterých původně stály skleníky s rozsáhlými sbírkami orchidejí (přes 600 druhů), kamélií, ananasů, rododendronů a azalek.  Roku 1852 v zámeckých zahradách poprvé v kontinentální Evropě vykvetla viktorie královská, největší leknín světa. Zřejmě jako na prvním místě dnešní ČR se zde pěstovaly banány (jejich dnešní forma musa cavendishi).

A v neposlední řadě vás určitě musím pozvat do místní nově otevřené zámecké restaurace, kde si určitě pochutnáte. Já jsem neodolala pečené kachničce, s domácími bramborovými plackami a kyselým zelím z řepy, které mě velice nadchlo a musím ho také vyzkoušetJ.

Takže jestli hledáte zajímavý tip, co dělat ve víkendovém volnu, určitě si udělejte výlet do Děčína. Stojí to za to a na své si přijdou jak gurmáni, tak milovnice zahrad, a kdo má rád historické stavby, určitě ocení krásně zrekonstruované prostředí zámku. Ale je toho hodně, co vás může na zámku překvapit. Mě například nejvíce zaujala ohromná vznosná borovice na nádvoří, nebo třeba i páv, který pobíhal v okolí parkoviště.

A pokud i vy máte tip na pěkný výlet, budu ráda za inspiraci. Krásný prodloužený víkend přeje Vendy!

 

Kontakty

NAKLADATEL KUCHAŘKY

VENDY PRODUCTION s.r.o.
Za Rybníčkem 481, Strančice, 251 63
IČ: 04971647
DIČ: CZ04971647

 

Bankovní spojení: 4222987339/0800 Česká spořitelna

KUCHAŘKA, AUTORKA KNIHY A BLOGU

Vendula Špetlíková