Blog

Bylinky 2. díl - PAŽITKA

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

Bylinky tu byly dřív než my. Jejich léčivé a ozdravné účinky jsou nám známy od nepaměti, a pokud chceme zlepšit, zvýraznit a ozdravit naše pokrmy, jsou bylinky tou pravou volbou.

Pažitka není jen něco zeleného na chleba s máslem, je to bylinka, která má mnoho ozdravných látek a účinků.

Pažitka je bylinka i koření. Je to česká klasika, kterou zná asi každý a je velice jednoduchá na pěstování. Dokáže zdůraznit v pokrmu slanou chuť, takže není nutné používat tolik soli.

Má cibulové aroma, které povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení. Používá se čerstvá. Lepší je pažitku skladovat v zamražené podobě.

Listy pažitky jsou zdrojem vitamínu C (až 100 mg ve 100 g čerstvé hmoty; většinou se množství pohybuje mezi 56 až 66 mg v 100 g čerstvé hmoty), dále obsahuje provitamín A, vitamín B2, silici se sírou, minerální látky (soli vápníku, fosforu, draslíku, železa aj.)

Pažitka podporuje obranyschopnost, chrání buňky před volnými radikály, má antiseptické účinky, je účinnou prevencí proti rakovině, detoxikuje trávicí trakt, podporuje trávení a podporuje vylučování žluče. Zvyšuje také chuť k jídlu, zlepšuje pravidelnou stolici a prevenční účinky proti kardiovaskulárním onemocněním a snižuje vysoký krevní tlak a cholesterol.

V kuchyni má široké použití. Dá se jí ochutit chléb s máslem nebo polévky. Výborně chutná nasekaná do salátů či vaječných jídel, kde může nahradit cibuli, která má mnohem dominantnější chuť i vůni, ale i houbových pokrmů. Přidává se i k lehkým rybím specialitám nebo do omáček. Pro svou zelenou barvu bývá nejen kořením, ale i ozdobou jídel na talíři.

http://bylinky.cz/bylinky/pazitka/

 

Kontakty

NAKLADATEL KUCHAŘKY

VENDY PRODUCTION s.r.o.
Za Rybníčkem 481, Strančice, 251 63
IČ: 04971647
DIČ: CZ04971647

 

Bankovní spojení: 4222987339/0800 Česká spořitelna

KUCHAŘKA, AUTORKA KNIHY A BLOGU

Vendula Špetlíková