Blog

Vánoce prostě miluji!

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

Vánoce prostě miluji! Dalo by se říci, že jsou por mě víc, než třeba narozeniny, nebo svátek.

Vánoce jsou pro mě oslavou zakončení doby Adventní. Já jsem křtěná, a i když nechodím každý den do kostela, tak jsem věřící. Paradoxně, v průběhu roku místo do kostela chodím přes rok na hřbitov za babičkou. Samozřejmě o Vánocích chodíme do kostela, dětem ukazujeme jesličky, vyprávíme o tom, jak se Ježíšek narodil v Betlémě. Vánoce pro mě znamenají víc, než třeba narozeniny, nebo svátek. Je to pro mě čas, kdy se „musím zastavit“, i když to v tom předvánočním shonu není jednoduché a zamyslet se nad vším co dělám, zdali je to správně, co se za ten celý rok událo a poděkuji Bohu, že jsme všichni zdraví a jsme všichni spolu šťastná rodina. S dětmi děláme Adventní věnec, výzdobu celého domu, pečeme cukroví, vánočku, zdobíme stromeček pro Ježíška, aby nám mohl přinést nějaké ty dárečky, a užíváme si společně strávený čas v teple našeho domova.

Štědrý den si užíváme celá rodina vánoční pohody a hlavně radosti s dětmi. Na Štědrý den dopoledne zdobíme s dětmi stomeček pro Ježíška, aby nám měl kam přinést dárečky, zpíváme koledy a koukáme na pohádky. Také o Štědrém dnu držíme půst – tedy né v podobě že nejíme vůbec nic, ale nejíme maso. Takže k snídani máme vánočku, k obědu houbového Kubu, průběžně ujídáme cukrovíčko a těšíme se na Štědrovečerní večeři. .

Naše tabule je prostřena na červeném ubrusu, jídlo servírujeme na staročeském cibuláku a jíme svátečními pozlacenými příbory. Opravdu tabule musí být sváteční, se vším všudy, včetně Adventního věnce, na kterém již hoří 4 svíčky. Večer pak máme „klasiku“ – rybí polévku s máslovými krutonky, smaženého kapra, bramborový salát a jako sladkou tečku pohár s ovocem, zmrzlinou a kopcem šlehačky.

 

Vánoční čas je pohádkově kouzelný! 

Kontakty

NAKLADATEL KUCHAŘKY

VENDY PRODUCTION s.r.o.
Za Rybníčkem 481, Strančice, 251 63
IČ: 04971647
DIČ: CZ04971647

 

Bankovní spojení: 4222987339/0800 Česká spořitelna

KUCHAŘKA, AUTORKA KNIHY A BLOGU

Vendula Špetlíková